For English version, please scroll down.

Retusált vagy színhelyes képet kérjek?

Gyakran felmerülő probléma, hogy nem mindenkinek egyértelmű, hogy színhelyes vagy retusált képet kérjen. Ezért szeretném nektek megmutatni a különbséget, és ezzel talán meg tudom könnyíteni a döntéseteket. Először is tisztázzuk, hogy mi a színhelyes verzió és a retusált közötti különbség.

A fényképek a fotózás során nyers képként kerülnek rögzítésre a memóriakártyán, mivel a fényképezőgép nem minden esetben tudja eldönteni, milyen a természetes bőrszín a képen, ezért meg kell hagynom a lehetőségét, hogy az utómunka során belenyúljak a színekbe, amire gyakran van szükség. Ez akár egymás után készült két szinte ugyanolyan képnél is látható, ezért minden egyes képet egyesével kell színhelyessé tenni. A színhelyes kép természetesen tartalmazza, hogy torzításokat leveszek a képről, fény-árnyék viszonyokat módosítok a képen és természetesen a vágás is beletartozik az utómunkába. Ekkor már egy színhelyes, tökéletes minőségű, nagyítható képről beszélünk. A fotók retusálása a színhelyes képen történik, ez egy plusz munkafolyamat.

A retusálás során belenyúlok a kép elemeibe és módosítom azokat. Ilyenkor tüntetem el a bőrhibákat, halványítom a ráncokat, a bőrt puhítom, tokát és akár kilókat tüntetek el, mindezt abszolút az ügyfél kérésének megfelelően. Emellett, ha a képen szerepel a háttérben valamilyen oda nem illő tárgy, azokat módosítom be. Mindenki, aki retusált képet kér, a fotózás után vagy rám bízhatja, vagy külön megírhatja, milyen módosításokat kér. A gyermekek bőre általában tökéletes, ha nincs bőrhiba az arcukon, akkor én a színhelyes képek kérését szoktam javasolni. Mindenki a saját igényeinek megfelelően eldöntheti, hogy melyik megoldás tetszik neki jobban. Mivel én egy modellem retusálás előtt képét sem szeretném megmutatni nektek, nem lenne fair, ezért Angelina Jolie lesz a példaalany, a kép természetesen nem az enyém:)

Családi fotózási képekért kattints:

https://foldeskatalin.hu/portfolio/csaladi-fotozas/

Kövess be a közösségi oldalakon:

Facebook: https://www.facebook.com/katalinfoldesphotography

Instagram: https://www.instagram.com/katalinfoldesphotography/

Family shooting, should I order a color-corrected or retouched picture?

A common problem is that it is not clear to everyone to request a color-corrected or retouched image. That’s why I want to show you the difference, and maybe I can make your decisions easier. First, let’s clarify what is the difference between the color-corrected version and the retouched one.

Photos are captured as a raw image on the memory card during the shooting, as the camera may not always be able to decide what the natural skin color is in the image, therefore I need to be able to modify the colors during post-production. This can even be seen on two, almost identical images taken in a row, so each image must be color-corrected one by one. The color-corrected image, of course, includes taking distortions from the image, modifying light-shadow in the image, and of course, cropping is part of the post-production also. Then we’re talking about a color-correct, perfect-quality, zoomable image. Then, if extra modification is needed, comes the retouching.

During retouching, I reach into the elements of the image and modify them. This is when I remove skin imperfections, lighten wrinkles, soften the skin, remove double chin and even pounds, but this is absolutely in line with the client’s request. Also, if there are any mismatched objects in the background, I will erease them. Without any special request, I will do the retouching how I find it nice, you can see the pictures in my portfolio, I do not like to change anybody’s face, only do a small boost;) Or the client can write exactly what changes they are asking for.

Children’s skin is usually perfect, if there are no skin blemishes on their faces, I recommend the clients, that if only the children are on the photo, it is enough to ask for color-corrected pictures. Everyone can decide which solution they like the most, according to their own needs. Since I don’t want to show you a picture of my models before retouching, Angelina Jolie will be the show us the difference, and of course that is not my picture 🙂