Női fotózás, élménybeszámoló

női portré fénykép fotózás

Olvassátok el egyik vendégem, Anita vallomását tapasztalatairól és érzéseiről. Egy szempillantás alatt belecsöppenhetsz a fotózás világába/hangulataiba. A TITOKra is fény derül:)

“Katával pár hónappal ezelőtt ismerkedtünk meg egy oktatáson.

Az oktatáson mindenkinek be kellett mutatkoznia és el kellett mesélnünk azt is, hogy miben vagyunk a legjobbak, mik az erősségeink. Mikor ő következett elmesélte, hogy fotós és azt tartja a legnagyobb értékének, hogy az ügyfeleit a fotózás közben el tudja lazítani, nyugodt hangulatot teremt és a valódi mosolyukat igyekszik a legjobban előcsalni. Nagyon sokan izgulnak, mikor fotózásról van szó, így az ügyfél gondozásnál az egyik legkiemeltebb küldetés tudata, hogy ezt az izgalmat teljesen feloldja, egy könnyed és izgalmas játékká alakítja az egészet.

Én életemben nem voltam fotózáson pont az általa felsorolt okok miatt, mert lámpalázas vagyok, nem tartom magamat fotogénnek, ha kamera előtt állok a mimikai izmaim teljesen máshogy viselkednek és általában, ennek megfelelően, nem is szokott tetszeni az eredmény.

Este elgondolkodtam az általa felsoroltakon, hogy vajon nálam is el tudja érni, hogy ellazuljak? Vajon nekem is fotogén arcom van? Hogy zajlik egy fotózás? Megéri egyáltalán ezzel foglalkozni?

Másnap ráírtam, érdekelt mi a titka, mert nem hagyott nyugodni a gondolat, szerettem volna ha még többet mesél a folyamatokról, a fotózásról és munkájáról! Mert az idő telik és ha a szívemre teszem a kezemet, akkor nagyon nagy vágyam, hogy szép képeken megörökítsem magamat. Mikor 60-70-80 éves leszek, igenis szeretném magamat a rég múlt időkből majd nézegetni és tudom, hogy nagyon megbánnám később, hogy csak azért nem készítettem régen magamról fotókat, mert nem mertem kamera elé állni. Már így is 10 év eltelt amióta egy kép sem készült igazán rólam…

Az első pozitív élményem vele kapcsolatban az volt, hogy az első szótól kezdve olyan volt mintha ezer éve ismernénk egymást. Közvetlen volt, barátságos, nyugodt és imádnivaló! Ezt szeretem a legjobban, amikor az elejétől érzem, hogy működik a kémia.

A fotózással kapcsolatban arra voltam a legkíváncsibb, hogy hogyan éri el, hogy az ügyfelei ellazultak legyenek? És a válasz nem egy darab titok volt, hanem sok pici apró és minőségi finomhangolás.

Elmesélem ez nálam hogyan zajlott:

Először csak beszélgettünk, hogy milyen jellegű fényképeket szeretnék? Én üzleti fotókra vágytam, csak ennyit tudtam.

Megkérdezte, hogy mit szeretnék üzenni vele?Mi a célom?Milyen hangulatot szeretnék?Milyen tárgyak legyenek a fényképen?

Mindegyik kérdéshez sokféle alternatívát és ötletet adott, így kezdett tisztulni a kép.

Csodásan leírta, hogy hogyan kell egy fotó hangulatát és atmoszféráját megteremteni és ezáltal a saját énemhez legközelebb álló hangulatot megkeresni és majd megteremteni.

Mikor már éreztem, hogy miről szól ez az egész, úgy döntöttem, hogy bele vágok ebbe a kalandba.

A következő tanácsa az volt, hogy rengeteg inspirációt lehet szerezni a Pinterestről és a Google-ről, írjam be a “business portre”, “portre”, “Business woman” kereső szavakat és válogassak ki olyan képeket, amiket a legközelebb érzek magamhoz, majd küldjem el neki, hogy ő is fel tudjon készülni belőlük és átérezze a hangulatát majd a fotózás során. Ez azért nagyon fontos lépés, mert ezekből a képekből nyerhetek ihletet a hozzám legjobban illő pózokhoz is és aznap ő is irányítottabb tanácsokat tud majd adni, hogy hogyan tartsam a kezemet, lábamat és hogy merre nézzek.

Így is tettem, kutattam, kerestem és egyszer csak találtam egy olyat, ami tetszene! Ahogy megtaláltam, utána találtam még többet és még többet és teljesen fellelkesedtem, mert isteni érzés volt az, hogy már tudom hogy mit szeretnék! Készülni fog rólam olyan kép, amit én szeretnék!

Elküldtem neki a képeket, majd átbeszéltük hogy milyen ruhákat javasol a meglévő ruháimból. Elsőre csak elegáns feketéket választottam és jelezte, hogy érdemes színeseket is választani! 🙂 Így is tettem, kiválasztottam néhány vidámabb darabot is.

Következő beszélgetésünknél megkért, hogy gyűjtsem ki azokat a kedvenc zeneszámaimat, amikre a legjobban el tudok majd lazulni, amiket hallva boldognak, nyugodtnak, magabiztosnak, vagy akár sikeresnek érezhetem magamat. A fotózás 1 órát vesz majd igénybe, tehát válogassak bőséggel! 🙂

Már tudtam mit szeretnék, milyen pózokat és beállításokat, milyen ruhában leszek, milyen hangulatot és üzenetet szeretnék átadni, de mi lesz ha az arcommal elégedetlen leszek? Vagy ha sápadtnak tűnök majd? És ha esik az eső, hogy fog állni a hajam?

Segítségemre volt sminkes és fodrász kiválasztásában is, itt is átbeszéltük, hogy mik az igényeim, mire vágyok, milyen jellegű kinézetet szeretnék. Mivel természetes hatású natúr sminket, és enyhe romantikus hullámokat szerettem volna, megmutatta nekem a sminkesek portfólióit és elmesélte a tapasztalatait azzal kapcsolatban, hogy melyik hogyan dolgozik és milyen jellegű sminkeket és hajakat készítenek. Kiválasztottam a számomra legkevésbé harsány munkákkal rendelkező sminkest. Elküldtem Katának, majd lefoglalta nekem az időpontot.

Aztán következik a stúdió választás! Úristen, én stúdiót választok? Egyszerre volt isteni és szokatlan érzés egyben, mert végre megtehetem! Tényleg megtehetem? Miért ne tehetném meg?

Kaptam egy listát a stúdiókról és a szobákról fényképekkel, helyszínekkel és Kata most is segített kiválasztani az igényeimhez hangulatban legjobban illő stúdiót. Elmesélte melyik milyen hangulatra a legideálisabb választás és hogy hol a legjobbak a fények. Választottam és le is foglalta.

Eljött a fotózás napja!

Megérkezünk a stúdióhoz, felmegyünk az emeletre, lepakoljuk a ruháinkat és a sminkes máris kedvesen fogad, majd beültet a székbe.

40 perc kényeztetést kaptam!

40 percen át ültem egy istenien kényelmes székben, kényeztették az arcomat, annyira jól esett hogy szinte már már elpilledtem. Aaah, elviseltem volna órákig azt a kis pamacsolást, simítgatást, dörzsölgetést még az arcomon. Mikor végzett a sminkes, szomorú voltam, hogy véget ért ez a folyamat, de aztán belenéztem a tükörbe!

Olyan volt mintha élőben, valós időben photoshoppoltak volna!

Nem hittem a szememnek! Tiszta bolond vagyok, hogy nem sminkeltem sosem! Álltam, néztem magam a tükörben és szinte már kissé idétlen és lemoshatatlan mosoly volt rajtam 😀

De haladtunk tovább, mert következett a hajam. Enyhe romantikus hullámokat kértem, pár szóban mondtam csak el mit szeretnék, kicsit mutogattam merre kanyarodjanak a tincsek és körülbelül 8-10 perc alatt el is készítette pontosan ugyanazt, mint amit kértem! Pontosan ugyanazt, mint ami a fejemben képileg megszületett. Ennél a pillanatnál már úgy éreztem, hogy MÁR MEGÉRTE! Már megérte!

Ultra csinosan és ultra önelégedetten (ami istenien feltüzelő érzés, mindenkinek éreznie kellene ilyet legalább ezerszer) bementünk a termünkbe és elkezdtük a fotózást.

Felöltöttem az első szerelésemet, közben bekapcsolta a zenét és kezdtünk is!

Izgatottan vártam a fotózást hetek óta! Még a nap elején, egyetlen egyszer éreztem csak ébredés után hogy picit izgulok, de ebben a pillanatban, amikor ott álltam gyönyörűen a kamera előtt, sokkal másabb érzések jártak át! Magabiztos voltam és felkészült. Felkészült voltam!

Kata végig beszélgetett velem, nevettetett, 10-20 fényképenként végignéztük az eredményt és menet közben is folyamatosan azon dolgozott, hogy melyik útvonalakon, melyik irányokba induljunk hangulatilag és pózok szempontjából. Mindig mikor végig néztük a képeket kiválasztottam, hogy melyikek tetszettek a legjobban és ezek után olyan javaslatokat adott, amik azokhoz a képekhez vittek minket a legközelebb. Mosolyogj jobban, csuklót lazán, láb spicceljen kicsit, tedd zsebre a kezed, állat picit lefelé, hangzottak sorban a segítő információk és VÉGIG dícsért, ami természetesen iszonyatosan jól esett! Mindig, mikor megtaláltam a fényképnek legmegfelelőbb pózt, pozitív jutalmazásban részesített kedves szavaival, ami átjárta a lelkemet és folyamatosan egyre könnyebben haladtam az igazi ellazulás útján.

Tehát ez a titok! Hogy nem egy titok van, hanem legalább egy tucat! A titok a folyamatos és minőségi ügyfélgondozási folyamat! Végig kényeztetve és odafigyelve éreztem magam és minden úgy történt, ahogy nekem a legjobb! Ezért lazulnak el nála az ügyfelei és ezért születnek természetes hatású és önmagukkal megegyező fényképek. Mert önmagunk lehetünk. És a non plusz ultra, hogy nem szimplán csak önmagam lehettem, hanem annál több! Elégedett önmagammal, mert meglepően nagyon tetszettem magamnak! 😀

Az ilyen jellegű fotózást terápiás jelleggel mindenki számára kötelezővé tenném. Elmondhatatlanul önértékelést növelő eredményt produkál egy ilyen gondosan végig vitt folyamat, ahol ráadásul kézzel fogható örök emléket kapunk jutalmul!

Ez az élmény örökre megmarad és mostantól biztos, hogy nem 10 évente fogok fényképeket készíttetni magamról, hanem sokkal gyakrabban!

Köszönöm Katának, hogy ezen az úton kézen fogva sétált végig velem támogatóan, nyugodtan és barátian beszélgetve.”

Ha kedvet kaptál a fotózáshoz, akkor lépj kapcsolatba velem a Kapcsolat menüponton keresztül, vagy az alábbi elérhetőségeim bármelyikén!

További tartalomért tekintsd meg a többi bejegyzésemet is: