Színhelyes vagy retusált?

RETUSÁLT VAGY SZÍNHELYES KÉPET KÉRJEK?

Gyakran felmerülő probléma, hogy nem mindenkinek egyértelmű, hogy színhelyes vagy retusált képet kérjen. Ezért szeretném nektek megmutatni a különbséget, és ezzel talán meg tudom könnyíteni a döntéseteket. Először is tisztázzuk, hogy mi a színhelyes verzió és a retusált közötti különbség.

A fényképek a fotózás során nyers képként kerülnek rögzítésre a memóriakártyán, mivel a fényképezőgép nem minden esetben tudja eldönteni, milyen a természetes bőrszín a képen, ezért meg kell hagynom a lehetőségét, hogy az utómunka során belenyúljak a színekbe, amire gyakran van szükség. Ez akár egymás után készült két szinte ugyanolyan képnél is látható, ezért minden egyes képet egyesével kell színhelyessé tenni. A színhelyes kép természetesen tartalmazza, hogy torzításokat leveszek a képről, fény-árnyék viszonyokat módosítok a képen és természetesen a vágás is beletartozik az utómunkába. Ekkor már egy színhelyes, tökéletes minőségű, nagyítható képről beszélünk. A fotók retusálása a színhelyes képen történik, ez egy plusz munkafolyamat.

A retusálás során belenyúlok a kép elemeibe és módosítom azokat. Ilyenkor tüntetem el a bőrhibákat, halványítom a ráncokat, a bőrt puhítom, tokát és akár kilókat tüntetek el, mindezt abszolút az ügyfél kérésének megfelelően. Emellett, ha a képen szerepel a háttérben valamilyen oda nem illő tárgy, azokat módosítom be. Mindenki, aki retusált képet kér, a fotózás után vagy rám bízhatja, vagy külön megírhatja, milyen módosításokat kér. A gyermekek bőre általában tökéletes, ha nincs bőrhiba az arcukon, akkor én a színhelyes képek kérését szoktam javasolni. Mindenki a saját igényeinek megfelelően eldöntheti, hogy melyik megoldás tetszik neki jobban.

Ha kedvet kaptál a fotózáshoz, akkor lépj kapcsolatba velem a Kapcsolat menüponton keresztül, vagy az alábbi elérhetőségeim bármelyikén!

További tartalomért tekintsd meg a többi bejegyzésemet is: